zondag 25 maart 2012

Cultuurreis Madrid : 23 - 25 maart 2012


Vrijdag 23 maart 2012 

Wij hebben het voorrecht om met Manfred Sellink en de Vrienden van de Brugse Musea aan de drie-daagse reis naar Madrid te kunnen deelnemen.
Aanleiding is een privé bezoek aan het Prado om het schilderij "Sint-Maartensfeest" van Pieter Bruegel de Oude te ontdekken, dat door Manfred werd ontdekt in Zuid-Spanje.


Ook onze burgemeester, Patrick Moenaert en Yves Roose, schepen van Cultuur zijn van de partij.
We vertrekken  om 5u met de bus naar de luchthaven om de SN Brussels vlucht van 8u55 te nemen naar Madrid, waar we rond 11u30 aankomen en met een bus naar het hotel worden gebracht.

Hotel Emperador
waar ik de twee nachten een kamer deel met Sigrune,  ligt heel centraal aan de Gran Via.

Afspraak om 14u30 met Manfred (na de lunch)  aan het 
Prado.Geleid bezoek met Manfred aan de Nederlandse en Vlaamse Kunst afdelingen, daarna vrij bezoek aan de andere delen van het museum.
Een kleine geschiedenis van de collectie vindt u op volgende link:De mooi gerestaureerde "San Jerónimo el Real" kerk
(rechtover de ingang achteraan van het Prado)

Om 17u zijn we verwacht  bij de vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering, 
dhr Yves Wantens.


Er was echter een kleine vergissing in het spel, er werden maar 4 personen verwacht, maar dit wordt heel goed opgevangen, en we krijgen toch allen een glaasje Cava.

Om 20u30 ontvangst door Mw Nuria de Miguel, secretaris-generaal van de Vrienden van het Prado, en aansluitend exclusief bezoek aan de Bruegel.


Manfred voor "zijn"  "El Vino de la fiesta de San Martin"

De persmededeling kan u vinden op volgende link :


---------------------

Zaterdag 24 maart 2012 

Bezoek aan het museum Thyssen-Bornemisza:
Om 10u30 ontvangst door dhr Guillermo Solana, directeur van het museum

 De basis van de kunstcollectie werd gelegd door Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947). Zijn zoon Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) bouwde de collectie verder uit.
Het familievermogen van Thyssen was afkomstig van grootvader August Thyssen (1842-1926), de oprichter van de ijzer- en staalfabriek Thyssen
De collectie groeide uit tot de grootste privéverzameling ter wereld, naast die van de koningin van Engeland, en was jarenlang gevestigd in Zwitserland.
 Na zes jaar onderhandelen verkocht Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza een belangrijk deel van zijn kunstverzameling aan de Spaanse staat voor de ‘vriendenprijs’ van 250 miljoen euro.
Tijdens de verkoop van een belangrijk deel van de kunstverzameling laaide het conflict op tussen Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza en zijn oudste zoon Georg over de verdeling van de bezittingen. 
De kwestie sleepte jaren voort. Hans Heinrich heeft in februari 2002 nog mogen meemaken dat de juridische strijd in zijn voordeel werd beslecht.

Leuk genieten in het café van het Thyssen museum

Na de middag bezoek aan het museum Reina Sofia


Het museum, ook wel "Museo Reina Sofía" genoemd naar de Spaanse Koningin Sofía, werd op 10 september 1992 geopend in het voormalige achttiende-eeuwse Hospital de San Carlos, in de onmiddellijke omgeving van het Prado en het Thyssen-Bornemisza
en vormt daarmee de zogenaamde Triángulo del Arte of Triángulo de Oro (de gouden driehoek) aan de belangrijke boulevard, de Paseo del Prado.

Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst. Vele kunstwerken zijn afkomstig van het niet meer bestaande museum voor moderne kunst, het Museo Español de Arte Contemporáneo, alsmede van de afdeling moderne kunst van het Museo del Prado
Absoluut het meest bekende werk van het museum is Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken): de werken van de twee Spaanse twintigste-eeuwse meesters, Pablo Picasso en Salvador Dalí.
Het Museo Reina Sofía bezit ook een aanzienlijke verzameling werken (o.a. 4000 schilderijen, 3000 tekeningen en 1400 beelden), van kunstenaars (schilders en beeldhouwers) als Juan Gris, Joan Miró, Julio González, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Pablo Gargallo, Lucio Muñoz, Luis Gordillo, Jorge Oteiza, José Gutiérrez Solana, Gerardo Rueda en vele anderen.
Internationale kunstenaars zijn minder vertegenwoordigd in de permanente collectie, maar er zijn werken te zien van Georges Braque, Robert Delaunay, Yves Tanguy, Man Ray, Mark Rothko, Henry Moore, Jacques Lipchitz, Joseph Beuys, Wolf Vostell, Nam June Paik, Lucio Fontana, Yves Klein, Gerhard Richter, Jean Dubuffet, Mario Merz, Roy Lichtenstein en een groot werk van Francis Bacon.

-------------------

Zondag 25 maart 2012 

Er is nog bezoek voorzien aan 2 musea: 
de Academia San Fernando en de Musea Lazzaro Galdiano.

Maar ik verkies om Madrid te verkennen, ik ben hier meer dan20 jaar niet meer geweest, 
en ga op stap samen met Mieke Van de Casteele.


Plaza de España y el Monumento a Cervantes


Palacio del Senado
Plaza de Oriente
Palacio Real

 Tegenover het Koninklijk Paleis staat de kathedraal  Santa María la Real de La Almudena.

Ondanks dat de plannen voor een kathedraal in de Spaanse hoofdstad stammen uit de 16e eeuw, begon de bouw van de kerk pas in 1883. De kathedraal werd door Paus Johannes Paulus II gewijd op 15 juni 1993.
De kathedraal zou eerst in een gotische stijl worden gebouwd, maar om het gebouw beter te laten aansluiten bij het Koninklijk Paleis is later besloten de neoclassicistische stijl te gebruiken. Het interieur is modern.Catedral de la Almudena

 

De centrale poort van de oostelijke facade "Johannes Paulus II zegent de kathedraal"

Zicht vanop het Viaduct de Bailen
Basilica de San Francisco el Grande
 

Eén van de grootste kerken van Madrid met  een uitgebreide collectie van schilderingen van onder andere Goya en Zurbarán.  Er zijn ook sculpturen van Ricardo Bellver en Mariano Benlliure te zien. Alle kunstwerken zijn verdeeld over zeven kapellen. Daarnaast zijn de 33 meter diameter grote koepel en de gewelfde plafonds bedekt met fijne fresco’s en glas-in-lood-ramen beslist de moeite. De kerk zelf behoort tot de 18de-eeuwse klassieke design-periode.

Op volgende link vindt u enkele mooie foto's (niet door mij genomen)
Heerlijke trompe-l'oeil's aan de Plaza de San Andres
Iglesia de San Andres

Plaza Mayor


Het Plaza Mayor is aangelegd in 1576  tijdens de Habsburgse periode onder Filips I.
Het rechthoekige plein meet 129 bij 94 meter, en wordt omringd door woonhuizen van 4 verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. 
Er komen in totaal negen wegen uit op het plein.


Er staat een bronzen beeld van koning Filips III midden op het plein, dat in 1616 werd vervaardigd door Jean Boulogne en Pietro Tacca. 


El convento de las Descalzas Reales 


Het klooster van de Descalzas Reales werd in de 16de eeuw gesticht in een oud paleis door een dochter van Karel V. 

Het bood destijds voornamelijk onderdak aan adellijke vrouwen. 

Het klooster is inmiddels uitgegroeid tot een interessant kunstmuseum door allerlei schenkingen van de families, en dit gedurende vele eeuwen.


We hebben het niet kunnen bezoeken. Het Teatro Real of  Opera gebouw


Mooie gevels aan de Plaza de Oriente (achterkant)Casa de los Cisneros (links)


Casa de la Villa (17de eeuwse Stadhuis)Geen opmerkingen:

Een reactie posten